Metaalindustrie: jongeren vaker betrokken bij ongevallen

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een tijd geleden de e-publicatie ‘Gezond en veilig leren werken in de metaal‘ gelanceerd. Dit blijkt ook hard nodig te zijn, aangezien uit de cijfers blijkt  dat jongeren in de metaalindustrie drie keer zo vaak betrokken zijn bij een ongeluk dan de oudere werknemers in deze branche. Met de publicatie wil het Ministerie (leer)bedrijven en scholen meer middelen geven om jongeren in de metaalindustrie veiliger te kunnen laten werken.

Maar wat zijn nu concrete voorbeelden van maatregelen die bedrijven en scholen verplicht zijn om te nemen? PRO Payroll heeft dit onlangs uitgezocht. Er zijn meerdere aparte regels voor jongere werknemers (hieronder vallen alle medewerkers onder de 18 jaar). Deze komen bovenop de standaard regels uit de Arbowet. Denk hierbij aan kortere werkdagen, meer rustpauzes en een verbod op werken met gevaarlijke stoffen. Ook is er een verplicht jongerendeel in het standaard risico-inventarisatie- en evaluatieformulier dat voorafgaand elk dienstverband dient te worden opgesteld. Scholen zouden eraan kunnen denken om het diploma Basisveiligheid VCA verplicht te maken. Dit leert jongere werknemers om gevaarlijke situaties te herkennen en daarmee te voorkomen. Er zijn dus al een hoop zaken vastgelegd omtrent dit onderwerp, maar zowel de industrie als de scholen hebben nog een slag te maken om de ongevallen waarbij jongeren betrokken zijn, te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *