Een veilige werkvloer? Lees deze tips!

U heeft als ondernemer natuurlijk al maatregelen genomen om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Preventie zorgt er immers voor dat u geen bedrijfshulpverlening hoeft uit te voeren. Toch kan het altijd beter. Daarom hebben wij voor u enkele tips verzameld waardoor u de veiligheid nog meer kunt verbeteren:

  • Zorg voor een opgeruimde werkvloer

Rotzooi op de werkvloer kan zorgen voor extra risico’s. Werknemers kunnen hier namelijk over vallen. Ruim de werkplek daarom altijd zo veel mogelijk op.

  • Leid het verkeer in goede banen

Deze tip is vooral van toepassing in de logistieke sector. Zorg ervoor dat de af- en aanvoer van materialen op een logische manier gebeurt. Probeer bij de indeling van dit vervoer binnen uw bedrijf ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk verplaatst hoeft te worden. Dit verkleint het risico op ongevallen.

  • Richtlijnen voor machinegebruik

Zorg ervoor dat u extra veiligheidsmaatregelen neemt ten opzichte van machinegebruik. Denk bijvoorbeeld aan een noodstop op een machine zodat deze in het geval van een ongeluk direct kan worden stilgezet.

  • Gehoorbescherming

Een goede gehoorbescherming is verplicht wanneer het geluid boven de 80 decibel komt. Dit geldt niet alleen voor het werken met machines, zoals bijvoorbeeld in de bouw of productie, maar ook bij werken in de horeca waar het geluid van de muziek vaak erg hard kan staan.

  • Agressie

Bij bedrijven die een publieke functie bekleden, kunnen klanten boos verhaal komen halen. Leer werknemers omgaan met agressieve klanten en zorg voor een werkomgeving waarin klanten zo min mogelijk ‘wapens’ voor handen hebben.

  • Straling en infecties

Deze geld vooral in de gezondheidszorg en ziekenhuizen. Het is belangrijk dat al het personeel zich bewust is van deze gevaren, vooral het niet-medische personeel. Denk dan aan schoonmakers, conciërges en cateringpersoneel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *